_Manka 2011.03.12. 20:05

Bauhaus Budapest

Ezennel útjára indítjuk bauhaus sorozatunkat, mert a bauhaus szép, jó és mert Budapest bauhaus nagyhatalom. Noha nem sok nagyhatalmi pozíció van ebben, azért  lehetünk rá büszkék. Rengeteg szebbnél szebb bauhaus épületünk van, csábítják is a filmeseket, na meg persze az ingatlanvásárlókat, bérlőket. Sorozatunkban ismert és kevéssé ismert házakat keresünk fel, megnézzük, milyen állapotban vannak ma.

Ahogy az a bevezetőben is elhangzott, Budapest bauhaus nagyhatalom, mégis méltatlanul kevés szó esik erről az építészeti (és nem utolsó sorban formatervezési) iskoláról, mely a 20. század első évtizedeit fémjelezte és olyan magyar építészek, formatervezők alkottak maradandót ezen idő alatt, mint Moholy-Nagy László, Brauer Marcell, vagy épp a jelen cikk témájául szolgáló belvárosi lakóház tervezője, Gerlóczy Gedeon.

Az épület a belváros szívében, a Petőfi Sándor utca és a Haris köz sarkán áll, és valahányszor arra járok, mindig irigykedve nézem a szép ívű erkélyeket, a gyönyörű belső átjárót és arra gondolok, milyen szerencsés az, aki egy ilyen szép épületben lakik. A bauhaus jegyeit azok legszebb formájában viseli magán a ház: a finom ívű sarokmegoldás, az üveg erkélykorlát, de leginkább az emberléptékűség az, mely számomra a legmegragadóbb ebben az épületben. A ház még abból a szempontból is a szerencsés kevesek közé tartozik, hogy eredeti elosztásába harmonikusan illeszkedik a két utcafrontot visszafogottan egybefogó üzlethelyiség, ami lássuk be, ritkaságszámba megy manapság Budapesten.

A kép azonban sajnos mégsem teljesen tökéletes. Lelkesedésemmel egyenes arányban nő elkeseredettségem, amikor meglátom az átjáróban működő üzletek némelyikét, melyek a közelébe nem érnek semmiféle harmóniának, vagy az átjárót díszítő gyönyörű üvegtetőket és az esztétikusnak semmiképp sem mondható neon csöveket, melyek megvilágítják azokat. Természetesen nem azzal van a gond, hogy olyan elem kerül egy épületre, mely eredetileg nem volt ott, hanem annak módjával. A belvárosi üzletportálról lassan már mint szlogenről beszélhetnék, annyira jellegzetesen stílustalan és ízléstelen, és sajnos ebben az egyébként gyönyörű épületben sem találunk mást a fent említett utcafronti üzleten kívül. A már régen megszűnt utazási iroda, a használt ruhát (na jó, abból azért a „nívósabb” darabokat) áruló butik, a viszonylag kevés betérő vendéget fogadó, ám annál hangosabb pizzéria portálja semmiképp nem mondható esztétikusnak, ebből kifolyólag az épülethez, annak eredeti struktúrájához sem alkalmazkodik egyik sem.

A legbántóbb látvány mégis az átjáró gyönyörű üvegtetejét megvilágító neon áradat, mely minden oldalról körbefogja a három különlegesen szép, természetes megvilágítást nyújtó tetőrészt. Biztos lenne jobb, esztétikusabb, stílusba illőbb világítótest is, mely fényt ad amikor a természet szűkmarkúan bánik a napfénnyel; kár, hogy úgy tűnik, erre nincs igény vagy talán épp pénz.

Minden esztétikai melléfogást leszámítva, melyet az utókor követett el az épületen, Gerlóczy Gedeon, akinek nevét méltán viseli utca és kávéház is pár sarokra innen, gyönyörű, modern épületet tervezett, mely remélhetőleg nem csak számomra a belváros egyik büszkesége, hanem egyszer majd magyar és külföldi egyaránt felfedezi magának. 

A bejegyzés trackback címe:

https://bpmetropolis.blog.hu/api/trackback/id/tr892729574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása