Ahogy a néhány héttel ezelőtti, lomtalanítós cikkemben is említettem, kis hazánk elképzelése a turizmusról és a turistáról, mint olyanról megér egy külön megemlékezést, természetesen néhány beszédes fotóval illusztrálva. Mert hát igen, kritikus pontja ez országunknak, különösképpen Budapestnek, és úgy tűnik, hiába telnek-múlnak az évek, születnek és szerencsére valósulnak meg jó és még annál is jobb ötletek, valamiért mégis olyan gyerekcipőben jár az egész. Rögtön az elején leszögezném, nem vagyok szakértője a turisztikának, én csak egy egyszerű honpolgár vagyok, aki szereti ezt a várost, örül, ha valami újat, szépet és jót lát, sőt, még jobban örül annak, ha mindezt egyre több külföldi látogató társaságában teheti meg. Ugyanakkor elszomorít és dühít, ha olyat látok, amit nem értek. Mert például nem értem, hogy lehet az, hogy nem kevés pénzen létrejön egy olyan, tényleg Európát idéző utca, mint a Fashion Street (amit azért hívjunk csak nyugodtan Deák Ferenc utcának, ha már...), drágábbnál drágább üzletekkel, szép, egységes portálokkal, és amint az ember az utca végére ér, ott találja magát a Deák tér lepusztult, hajléktalanok által kissé átformált, a legkevésbé sem turista csalogató padjai között és nem érti, hogy hová is került hirtelen.

De nem jobb a helyzet a szemközti Erzsébet téren sem, ahol átható vizeletszagban várhatja az ember a másik nagy turistacsalogató célpont, a Budai Vár felé induló autóbuszt, nyáron árnyék híján hőgutát kapva, ősszel és télen pedig fedett váró hiányában bőrig ázva. Végül is minek az, ne kívánjunk túl sokat egyszerre! És hogy a padok nem kifejezetten kínálják magukat a fáradt lábú turistának, az szintén hontalan társainknak köszönhető, akik napszaktól függetlenül élik rajtuk nyilván szebb napokat látott életüket. Minden együttérzésem, de nem jó ez így...és igen, ez szintén egy külön írást érdemelne és nem kevés összefogást. Mert ki akar a lépten-nyomon minden járókelőt megállító erősen és kevésbé erősen ittas hobókkal egy téren megpihenni? Ki kíváncsi arra a bűzre, ami a fent említett okokból kifolyólag áthatja nemcsak a Deák teret, hanem kedvezőtlen széljárás esetén a környező utcákat is?

Sokak ellenszenvét kivívta már a Gödör Klub is, de szerintem sokkal elkeserítőbb az a hihetetlen elhanyagoltság, amivel az ember találkozik, ha a tér egyik feléről a másikra tart. Panka már írt a tér Bajcsy-Zsilinszky úti oldalán felépült zseniális szockó bódéról, de az összetört díszkő, a szemétlerakónak használt tó, a tönkrement padok és faburkolat, vagy az elfuserált és ízléstelen műanyag lampionok egyike sem nevezhető épp turista csalogatónak. A koncepciót kár is keresni, mert az valahol félúton lemaradt és azóta is csak kísérletek vannak némi pozitív változásra. Nagy kár, mert egyébként az Erzsébet tér a Belváros legnagyobb egybefüggő zöldterülete, jó lenne, ha ezt élvezni is lehetne. Értem én, hogy nekünk, fiataloknak ez a hobó közeg úgymond létszükséglet, de turistaszemmel ez csak egy lepukkant és elhanyagolt „ezt is láttuk, kár volt” pontja a Belvárosnak. 

Valójában a legszembeötlőbb az a hihetetlen kontraszt, ami a Belváros eme viszonylag kis területén koncentrálódik. Bármerre megyünk, mindenütt az ellentétek váltják egymást, a luxustól a már-már mély-szegénységet idéző állapotig, a fent említett Deák Ferenc utca-Deák tér-Erzsébet tér bezárta háromszög egészen az Andrássy út világmárkákat felsorakoztató üzleteiig vagy épp az újonnan átadott Károly körútig. És ez csak a Belváros, annak is csak egy szűk, de annál forgalmasabb, látogatottabb szeglete. Jó volna, ha kerület és főváros végre egymásra találna és összefogna, hogy egységes, tiszta és valódi turista célpontot hozna létre ebből az egyébként szerintem remek adottságokkal rendelkező területből. Ötletek, kezdeménynek vannak persze, ez szép és jó, de sajnos vajmi kevés; összefogás kéne nemcsak az imént említett kerület és főváros részéről, hanem részünkről, itt élő városlakóktól is, hiszen mi látjuk, használjuk elsősorban ezt a várost és rajtunk múlik(is), mennyire tesszük azt vonzóvá a magunk, és így az idelátogatók számára!

 

Forrás:

www.fideliu.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://bpmetropolis.blog.hu/api/trackback/id/tr403137569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása