_Manka 2011.06.03. 08:00

Bagatelle

Előző cikkemben a Hegyvidék egyik nemrég elkészült irodaépületéről írtam, mai cikkem tárgyának pedig szintén a XII kerület egyik régi-új gyöngyszemét, a tavaly megnyílt Villa Bagatelle-t választottam. Mivel ez nem gasztro blog, amellett, hogy mindenki kóstolja meg maga, a hely eme szépségeinek, különlegességeinek taglalását szakértő érzékekre bíznám. Lássuk hát magát az épületet!

 

A villa 1929-ben épült, a Szent Rókus Gyógyszertár tulajdonosa emelte maga és családja számára, majd a rendszerváltás környékén, ki tudja hogyan, és milyen ötlettől vezérelve, exkluzív sztriptíz bárrá avanzsált és hosszú évekig működött ebben a formában. A kíváncsi szemektől szinte teljesen elrejtve az ember nem is gondolta volna, hogy egy ilyen szépség bújik meg a Németvölgyi út egyik viszonylag forgalmas szakaszán. Ám tavaly, szerintem sokak meglepetésére és örömére teljes pompájában tárult szemünk elé az épület, ízlésesen felújítva. Ahogy legutóbb Panka is rámutatott, a budapesti épületek már-már hagyományosan a sárga valamelyik árnyalatában pompáznak, ha illik hozzájuk, ha nem, és ahogy a Paulay Ede utcában álló Pécsi Bőrgyár (és nyilván még sok más épület), úgy a Villa Bagatelle is az üdítő kivételek közé tartozik, mert fehér. Szokatlan is, mivel a környező épületek mindegyike a sárgának szinte ugyanazt az árnyalatát kapta.

A Bagatelle önmagában is megnyugtató látványához társult az új tulajdonos külhonban szocializálódott szépérzéke, ha élhetek ezzel a képzavarral. Amellett, hogy igyekezett a régit megőrizni és nem minden áron újra cserélni, ott, ahol erre mégis szükség volt, jó érzékkel választotta a minőséget. Ilyenek például a nyílászárók, a minden ablakon megtalálható napellenző vagy épp a tető, mely nem a szokásos piros, zöld vagy épp barna cserepet kapta, hanem a teljesen visszafogott és épp ezért elegáns szürkét. A kerítést még az eredeti, szépen felújítva, a pici kert pedig megőrizte a hatalmas fákat, ami szintén ritkaságszámba megy manapság.

Tetszik!

A bejegyzés trackback címe:

https://bpmetropolis.blog.hu/api/trackback/id/tr892947833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása