_Manka 2011.04.16. 13:00

Bauhaus újra

A Bauhaus sorozat első cikkében Gerlóczy Gedeon Párisi utca és Petőfi Sándor utca sarkán álló épületéről írtam, folytatásként pedig essen szó ugyanennek az épületnek a Rumbach Sebestyén és Madách utca sarkán épült „testvér párjáról”!

A két épület valóban hasonlít egymásra, bár nyilván az elhelyezkedésüknek és ebből fakadóan a funkciójuknak is köszönhetően a Rumbach Sebestyén utcában található „kistestvér” kevésbé impozáns, és olyan gyönyörű passzázs sem épült hozzá, mint a Budapest egyik legsikerültebb modern bérpalotájaként is számon tartott Petőfi Sándor utcai eredetijéhez. A ház ugyanazokat a Bauhaus Iskolára oly jellemző elemeket viseli magán, mint a Petőfi Sándor utcai épület: szépen ívelt homlokzata arányosan tagolt, az emeleteket körülölelő erkélysor pedig még harmonikusabbá teszi a lakóépületet. Csupán egyetlen, de sajnos annál szembeötlőbb negatívumot kell megemlítenem a házzal kapcsolatban, ami fájón hasít az ember szívébe, mikor megpillantja: a tömb legfelső emeletén az ott lakók furcsa elgondolását tükrözi a kis házikó, ami talán téli kertként vagy egyszerűen csak alapterület növelésként szolgál, de legyen az bármi is, elképesztő! Nem elég, hogy egy ház a házon jelenséggel állunk szemben, de ennek egy olyan durva példájával, ami már-már bizarrnak is nevezhető. Ahogy azt említettem, ez kis fa építmény a maga gazdagon ráhagyott ereszcsatornájával, antennájával, és tujáival nem az épületet megálmodó Gerlóczy Gedeon kívánsága volt, hanem az ott lakó akciója, amire nagy valószínűséggel valaki az V. kerületi önkormányzatnál áldását adta semmi kifogásolni valót nem találva a tervekben. A kérdésem csak az lenne, hogy egy olyan épület, ami nyugodtan lehetne a világ bármely másik fővárosában, annak méltó büszkeségéül szolgálva, Budapesten miért jut ilyen sorsra?! Hogy fordulhat elő az, hogy emberek önkényesen változtatnak egy épület struktúráján, hozzátoldanak vagy épp elvesznek belőle, ahogy aktuális igényeik épp megkívánják?! Nem más ez, mint az intelligencia, a szépérzék, egyszóval az ízlés hiánya, mely sajnos olyan nagyon sok helyen utat tör magának kis hazánkban.

Remélem, egyszer valaki másnak is szemet szúr majd a Belvárosi tetőteraszra épült hobby-telek és tesz is róla, hogy oda kerüljön, ahová való!   

A bejegyzés trackback címe:

https://bpmetropolis.blog.hu/api/trackback/id/tr22830226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása