Csodás élményben lehetett annak része, aki a hétvégén csatlakozott a 100 éves házak ünnepéhez, és meglátogatott néhány ünnepelt házat.

Számomra mindig izgalmas dolog egy épületben körbejárni – főleg ha az szép vagy valamiért érdekes. Jó megismerni, hogyan gondolkozott az építész, hogyan élnek itt az emberek, milyen történetek kötődnek a helyhez. Ilyesmit az ember általában csak külföldön csinál, amikor híres építészek házait megnézi (már ahol van erre lehetőség). Jelen esetben a különlegességet a házak életkora adta, és talán még azt is mondhatnánk, hogy ezeknek a házaknak a korukon kívül nem sok különlegessége van, hagyományos, belvárosi, gangos, belsőudvaros házak, mégis, sokuk büszkélkedhet valamilyen kisebb-nagyobb érdekességgel.

Mi csak néhány helyszínen voltunk, de így is kiderült, hogy a tulajdonosok mennyire komolyan vették az ünnepet, és valóban készültek rá. Ez alkalommal profi fotós segítséget is kaptunk - innen hát a szép fotók.

Az első hely, ahová elmentünk, a Munkácsi Mihály utca 19/b. az egykori Schiffer villa volt. Az épület ma a Pénzügyőr és Adózástörténeti Múzeumnak, illetve a Vám- és Pénzügyőrség egyes hivatalainak ad otthont. Roszinszky Bella, Podmaniczky-díjas városvédő mesélt az villáról, hogy nézett ki fénykorában, miért volt az 1910-es években szokatlan és különleges az aszimmetrikus építészet, és még egy sor izgalmas kérdésről. Az épület egyébként - köszönhetően a múzeumi jelenlétnek - ma is gyönyörű állapotban van, eltekintve egy emeletráépítéstől, amely még második világháború utáni államosítások idején történt, és amely a ház külső képén sajnos sokat ront.

Mindent egybevetve és a képeket nézve azonban elmondhatjuk, hogy a ház szerencsés, mert ma olyanok használják és dolgoznak falain belül, akik értékelik a különleges környezetet, és megfelelően karban tartják azt.

Az előtérben látható lenyűgöző ólomüveg ablaktáblák a művész élet- és természetszeretetéről árulkodnak. Ugyanitt az előtérben hajdanán téglalap alakú díszkút is volt, aranyhalakkal, ezt ma már csak a burkolat egy része mutatja.

Képzeljük el, milyen különleges és felemelő érzés lehetett annak idején itt lakni, vagy akár csak vendégként megérkezni ebbe az extravagáns és modern villába.  

A szervezők a gyerekekre is gondoltak, ők a szecessziós kreatív sarokban az épület üvegablakainak díszítő motívumait mintázhatták meg.

Második látogatásunkat, a Benczúr utca 41-ben tettük, ahol az ünnep alkalmából a ház udvarán a Lelenc Kutyamentő Egyesület keresett gazdikat.

Az épület hátsó frontja és udvara kellemes egységet ad a szomszédos épületek homlokzataival. A ház jó állapotban van, sajnos a lépcsőházba nem engedtek be minket – mivel onnan irodák nyílnak. (talán az ünnep alkalmából tehettek volna kivételt) :-(

Harmadikként, a Bécsi utca 5. alatti házat kerestük fel, ez az a ház, amely a Deák Ferenc utca sarkán áll, és amelynek aljában van a Benetton üzlet, valamint a Vapiano étterem. A lépcsőházban egy hatvan éve ott élő hölgy tartott igazán informatív és szórakoztató vezetést.

Meglepő volt látni, hogy egy kívülről ennyire impozáns épület belül jóval egyszerűbb, azért persze nagyon szép. A lépcsőház előtere tágas, a helyiség közepén mozaik-szőnyeg díszíti a padlót. Kétoldalt márványpad és díszkút, az innen felvezető lépcsőt egykor kókusz-szőnyeg borította.

Szép megoldás, hogy a magas és kissé szűk belső udvarok falát fehér csempével borították be, így növelve a lakásokba jutó fény mennyiségét. Sajnos az eleve szűk udvarok egyikébe a hajdan ház aljában üzemelő kaszinó szellőző kürtőt építtetett (hullám-alumíniumból) így csúfítva az udvar képét. A kaszinó azóta rég megszűnt, a ronda kürtő maradt. Most egy másik munkálattal egybekötve talán el tudják távolítani – a ház költségén. :-( Ugyanez az udvar más problémától is sújtott, a lakó elmesélte, hogy a földszinten lévő Vapiano néhány évvel ezelőtt üvegtetőt nyitott az étterem felett található belső udvarba, arra hivatkozva, hogy ez az étterem kötelező „vészkijárata”. Hiába van zárva, az udvart masszív konyhaszag lengi be. Ráadásul nyári napokon ki is nyitják a tetőt, ami elviselhetetlenné teszi a lakók számára az udvari front használatát, a folyosóra nyíló szobákat egyáltalán nem lehet szellőztetni. Szomorú ismét csak azt látni, hogy Magyarországon bármit meg lehet tenni következmények nélkül.

A látogatás végén finom, házi sütésű pogácsával kínáltak minket, szomorkás hangulatban távoztunk.

cikkünket folytatjuk...

A bejegyzés trackback címe:

https://bpmetropolis.blog.hu/api/trackback/id/tr132817271

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Once in a 100 years 2011.04.12. 14:08:44

We live in or pass by them every day: we should treasure Budapest's invaluable architectural heritage, just as a couple of enthusiastic architects from OSA (Open Society Archives) and from the Hungarian Contemporary Architecture Centre do it with their...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása