_Manka 2011.04.01. 20:00

Kúúúl?Neeem!

Ha nagyon absztrakt hasonlattal szeretnék élni jelen cikkem témáját illetően, úgy azt mondanám, hogy húsz évvel ezelőtt a rendszerváltással nem csak a demokrácia intézményét kaptuk ajándékba, hanem a légkondicionálóét is. És ahogy a demokrácia bizonyos mértékig szabadon értelmezett Európa e középső területén, úgy a légkondicionáló is. Mert ki látott már olyat, hogy ad hoc jelleggel mindenféle kis-és nagy szerkezetek vannak elhelyezve Pest és Buda házainak homlokzatán, fittyet hányva mindenre és mindenkire, szép érzékre és szabályozásra, mely utóbbiról gyanítom, hogy ha van is, betartatni is csak fakultatív jelleggel szokták?

Eleinte még reménykedhettünk, hogy a kezdeti lelkesedés és az ezzel nálunk törvényszerűen együtt járó fejetlenség idővel konszolidálódik és szépen lassan a légkondicionáló is megtalálja funkciójának megfelelő helyét, de sajnos nem így lett, sőt! Idővel egyre jobban elszaporodtak és mostanra olyan mértéket öltöttek, hogy bizonyos esetekben már jobban dominálnak, mint maga az épület, melyet elcsúfítanak.

Pedig légkondicionáló tőlünk nyugatra is van, ha lehet, valamivel hosszabb ideje, mint nálunk, mégis.....Nem rémlik, hogy akár Bécs vagy London utcáin járva-kelve ilyen látványba ütközött volna a tekintetem. A modern iroda-vagy lakóházakat nálunk is eleve ezzel a funkcióval tervezik és építik, a tanulnivaló mégis a régebbi épületekben rejlik. Itt úgy oldják meg a beépítést/korszerűsítést, hogy az összhangban áll az épület stílusával illetve annak környezetével. Ez nálunk valahogy még hiányzik, vajon miért?

A képen látható ház több szempontból is tipikus példája a hazai megoldásoknak. Ahogy az már több helyen is szóba került, az épület itt is csak addig lett „renoválva”, amíg a szem ellát, sajnos nem a mondás valódi értelmében, hanem a látószöget figyelembe véve....De lóg itt valamiféle vezeték is, és az egykori konvektor szellőzőjének helyén tátongó lyukat sem sikerült kulturáltan eltüntetni. De visszatérve eredeti témámhoz, vajon mi járt annak a lakástulajdonosnak a fejében, aki azt látta a legjobb megoldásnak, hogy az ablaka mellé helyezi ezt a monstrumot? Nem hiszem, hogy van erre logikus magyarázat.

Végezetül csak annyit, hogy nem magával a légkondicionálóval vagy épp komfortérzetünk kifinomultságával van baj, mert azt gondolom, ezek legalább olyan fontos, ha nem fontosabb szempontok. Azzal talán mindenki egyet ért, hogy amikor az ember a városba szorul nyáron, jó dolog a hűvös szobában üldölgélni, de azt hiszem, hogy legalább ugyanolyan jó lenne, ha a Belváros vagy a tágabban értelmezett főváros utcáin sétálva a tekintetünk is ezt a komfortérzetet tükrözné vissza szépen felújított épületekkel, kulturált megoldásokkal, szemet nyugtató homlokzatokkal. Így talán a hőség sem lenne annyira elviselhetetlen....

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bpmetropolis.blog.hu/api/trackback/id/tr212791394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása