_Manka 2011.02.18. 15:31

Párizs Pesten

Akárhányszor a Belvárosba vezet az utam, ott is a Kammermayer térre, mindig úgy érzem, hogy „hát igen, ilyen lehet Párizs … „ Mert bár még sosem jártam a francia fővárosban, pont ilyennek képzelem azt; ilyennek látom filmeken és képeken, ezt sugallják a kis utcák, a tér és leginkább a Gerlóczy kávéház, mely könnyed, mégis méltóságteljes épületével meghatározza egész környezetét.

Maga az épület egységet és finom városi eleganciát sugároz, nyugalmat és mégis egyfajta bohém jókedvet áraszt. Emlékszem, néhány éve még csak a kávéháznak otthont adó földszinti rész volt sárgára festve, ami lássuk be, nem épp a legjobb megoldás, de valahol tükrözi a mi annyira magyar látásmódunkat: amit nem látunk, nincs, ergo nem is zavar bennünket. Felfelé ugyanis sosem vagy csak nagyon ritkán nézünk, sajnos nagyon sokan járunk tekintetünket a földre vagy épp csak szemmagasságba szegezve. Ez ugyan nagyon sok borzalomtól megkímél minket, megfoszt viszont néhány igazi szépségtől; mert bizony a bokazoknit idéző épület-festészeti megoldás már a múlté. Az azóta az egész épületet magáénak mondható és felső emeletein szállodaként funkcionáló Gerlóczy, immár szépen felújítva, tényleg megér egy alapos szemlét. Nagyon szép és ízléses a klasszikus sárga-barna színválasztás, mely finoman kiemeli az épület díszítőelemeit, a házon körbefutó aranybetűs cégér pedig mind külsőleg, mnd pedig funkciójában finoman ketté osztja az épületet. Az én külön kedvencem azonban a kovácsoltvas korláttal díszített erkély, ahonnan ugyan nem látszik sem a Parlament, sem a Bazilika (merthogy az ide látogató turista leginkább erre a kettőre kíváncsi), viszont különleges hangulattal ajándékozza meg az itt megszállót.

Legyen az egy nyári hétköznap nyüzsgő sokadalma, vagy egy hideg téli vasárnap csendes merengése, a Gerlóczy mindig tartogat az arra járónak valami különlegeset: egy kis Párizst Pesten.

A bejegyzés trackback címe:

https://bpmetropolis.blog.hu/api/trackback/id/tr672670627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása