Panka_ 2011.02.14. 08:40

Régire rá?

Néhány bejegyzéssel korábban a Szabadság tér kapcsán már írtam arról, mennyire rizikós is az, amikor századfordulós házakra új emelet kerül.

A mellékelt képen lévő épület bizonyára vízválasztó, biztosan lesznek olyanok, akiknek tetszik, és lesznek olyanok, akik túl merésznek, vagy egyenesen rondának találják. Megmondom őszintén, én az első csoportba tartozom.

Az épület látványához hozzájárul az előtte található szökőkút, melynek formája rímel a ház hasáb formájára, való igaz, hogy ezt a látványt csak a Szabadság tér felől érkezve élvezhetjük. Azért kút nélkül sem rossz, sőt.

Ahogy én látom, itt valami olyasmi történt, hogy mindannak, amit az eredeti, az „anyaépület” magában hordozott, annak a ráépítés pont az ellenkezőjét hordozza.

Az épület alul világos, felül sötét, alul vízszintes tagoltságú, felül inkább függőleges (azért vannak vízszintesen futó vonalak - ez is érdekes), alul díszes, felül puritán, alul kicsik az ablakok és jól láthatóan mutatják, hol válnak el egymástól az emeletek, felül nagyok és magasak, és hogy a belső szintek hol válnak el egymástól, arra csak tippelhetünk, mert a homlokzaton erre nem történik utalás.

Az külön tetszik, hogy az alsó épület kapta a világosabb színt, ezzel a ráépítés mintha finoman a háttérbe vonulna, átengedve a figyelmet a lenti szinteknek, így minden egyensúly ellenére, a főszereplő mégiscsak az eredeti épületrész marad.

Mindez annyira ellentmondásos, hogy amikor először megláttam, szinte zavarba jöttem.

Ez az ellentétesség egyfajta feszültséget ad, és közben olyan egységgé forrasztja az épületet, mint amilyen egységet a sakktábla fekete-fehér mezői adnak. Tovább erősíti az összetartozást a szépség és az igényesség egyenlő mércéje. A felhasznált anyagok szépsége, a részletek finom kidolgozottsága, valamint a paritásban rejlő erő az, ami az épületnek kiegyensúlyozott, kompakt esztétikumot ad.

A bejegyzés trackback címe:

https://bpmetropolis.blog.hu/api/trackback/id/tr682652291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása