_Manka 2011.08.07. 20:00

Lomtalanítás 2011

Azt hiszem, senkinek nem mondok újat azzal, hogy Budapesten a lomtalanítás minden kerületben az év mélypontja. Voltaképpen nem más ez, mint egy időutazás, mégpedig egy olyan korba, amikor gyűjtögető, halászó, vadászó életmódot folytattunk mindannyian és (gondolom) féltve őriztük mindazt, amit egy nap alatt sikerült a magunkénak tudni. Hát, valahogy így megy ez most is, minden évben egyszer, amikor a Főváros meghirdeti a „Nagy Napot”; amikor szabad a vásár, aki kapja marja a sok kincset és eközben valahogy feledésbe merül az a talán nem is annyira tudatosított tény, hogy elvileg Európához tartozunk már vagy hét éve és talán lenne más módja is annak, hogy mi, városlakók megszabaduljunk a nem kívánt limlomjainktól. Vagy mégsem? A Fővárosnak, illetve a kerületeknek eddig még nem jutott eszébe, hogy nincs ez így jól, nézzük meg, hogy is csinálják ezt máshol, aztán ha jó, akkor csináljuk mi is úgy? Miért kell minden évben időutazást tenni és közelharcot vívni a járdán megtelepedő lomtalanító klánokkal, hogy az ember legalább gyalogosan eljusson oda, ahová akar? És miért kell ezt nézni egyáltalán?

Véleményem szerint nem én vagyok az egyetlen, akit a lomtalanítás, mint esemény évről évre elképeszt és olyan távlatokba repít, amiről addig álmodni sem mert volna. Ebben az évben rendhagyó módon nem tavasszal, hanem most, augusztus elején került sor sok helyen eme jeles eseményre, az pedig, hogy ennek pont januártól júniusig tartott Uniós elnökség az oka, külön szép. Elvégre, hogy vette volna ki magát, hogy a fel-le vonuló sok fontos embert ilyen bizarr látvány fogadja, mint amit a képek is mutatnak!!! Hiszen Európához tartozunk, vagy mi, Európában pedig rend van és kultúra, hát nálunk ne lenne az!? Pont nálunk, akik olyan nagyon szívesen hangoztatjuk, micsoda múltunk és micsoda kultúránk van!? A helyzet az, hogy az is a kultúránkhoz tartozik, hogy miként bánunk azokkal a tárgyakkal, amik valamikor fontosak voltak nekünk, hogyan szervezünk meg valamit és hogyan szankcionálunk. Hát sehogy. A káosz ennél teljesebb nem is lehetne, merthogy sokszor késhegyig menő vita övezi egy-egy halom sorsát, mintha legalábbis a Seuso kincseket találta volna meg az adott kupac feje.

Aki járt már külföldön (vagyis remélhetőleg a többség), netán volt szerencséje hosszabb időt eltölteni egy másik kultúrában, akkor nyilván feltűnt, ami nekem is, amikor négy évet töltöttem Londonban, hogy a hasonló eseményeket hogyan is szervezik meg közeli és távoli európai szomszédaink. Londonban jelesül a lomtalanítás, mint fogalom nem létezik. Ha valami nem kell, mert meguntuk vagy épp csak elhasználódott már és újra cseréltük, akkor az ember vagy megvárja, amíg a két-három havonta kirakott konténer megérkezik és belehelyezi (igen, bele és még véletlenül sem mellé!!!) a lomot, amit aztán néhány nap elteltével elszállítanak, vagy maga rendel egyet házhoz és akkor oda annyi és olyan szemétre valót helyez el, amilyet akar (természetesen az elektromos és veszélyes hulladéktól eltekintve, mert ezt ugye tilos így gyűjteni.......legalábbis Európában) Persze, lehet ilyenkor azzal érvelni, hogy ott több a pénz és az emberek megengedhetik maguknak, hogy már-már passzióból konténereket rendeljenek, de a helyzet az, hogy ezt itthon is kiválóan meg lehetne valósítani. Nem egyszer látok hirdetéseket oszlopokra ragasztva vagy akár kerületi újságokban elhelyezve, melyek pont ezt a szolgáltatást kínálják megfizethető áron. Vajon miből állna egy társasházban vagy lakótelepeken megszervezni egy ilyen szemétgyűjtő napot, megrendelni x számú konténert és kulturáltan levezényelni az eseményt, megkímélve az ezzel járó káosztól és kritikán aluli látványtól a város többi lakóját, az ide látogató turistákról már nem is beszélve (bár az utóbbi téma vagyis kis hazánk elképzelése a turizmusról és a turistáról, mint olyanról minimum egy külön cikkre, ha nem egy külön blogra hivatott, olyan mértékű az anomália, illetve a fogalomzavar ezen a téren).

Egy szó, mint száz, mi lenne, ha jövőre ez másképp lenne? Mi lenne, ha jövőre, tanulva az elmúlt évek egyre pusztuló moráljából és a lassanként kialakuló őskori állapotokból, mindenki egy kicsit jobban odafigyelne a környezetére, embertársaira és új alapokra helyezve a lomtalanítás intézményét tényleg európai módon lennénk túl ezen az eseményen!?

A bejegyzés trackback címe:

https://bpmetropolis.blog.hu/api/trackback/id/tr893129455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása