Panka_ 2011.02.22. 08:10

Kapu-alj

Kevés olyan hely van a városban, amely ennyire ambivalens érzéseket ébresztene bennem, mint a Király utca 21. Évekkel ezelőtt, erre sétálva benéztem a nyitott kapun, és egy csodás, titokzatos, kicsit párizsias, kővel lerakott öreg udvart pillantottam meg. A kissé málladozó falak, levendula színű spaletták és néhány, csak úgy magától odanőtt növény tovább fokozták ámulatomat. Arra is élénken emlékszem, hogy rögtön ezután a kapura, majd a ház homlokzatára tévedt a tekintetem, és hogy az éles kontraszt mennyire elborzasztott. Azóta ha arra járok, a dolog meglepetés mivoltát leszámítva, mindig ugyanaz játszódik le bennem.

A ház műemlék - ahogyan a tábla is mutatja - 1833-ban épült, Pollack Mihály tervei szerint. A Népszabadság Online egyik cikkében is említik, egyike azon Erzsébetvárosi ingatlanoknak, melyeknek eladása kapcsán a főügyészség is nyomozást indított. Jelenleg bérlők lakják, önkormányzati tulajdon.

Az épület néhány éve felújításra került, sajnos csak a földszinten, az emeletekre valószínűleg már nem jutott pénz, és ahogy elnézem, a régi fakaput sem sikerült teljesen használható állapotba hozni. Bizonyára ezért került oda az a sötétbarna a vas kapuzat, amelynek a színe a ház többi színéhez sehogyan sem passzol, pedig választhatták volna az eredeti kapu kékesszürke árnyalatát, vagy egy, a homlokzaton már jelenlévő színt. Alulra egy sűrűbb háló került, talán a lábbal való nyitást/csukást megkönnyítendő, de ha már erre feltétlen szükség volt, szerencsésebb lett volna azt a kapu teljes széltében feltenni. A rozsdásodó reklámgyűjtő doboz tovább rontja az összképet, nem is értem, miért nem szedte még le senki (láthatóan már a szórólapot sem teszik bele).

Ami a homlokzatot illeti, némi gondosság itt is jót tett volna. A gázművek azonosító tábláját nyilván kötelező feltenni - bár ez is csak a szokásos magyar agymenések egyike lehet, mert külföldön ilyen ronda táblákat én nem szoktam látni - de ha már muszáj, biztos lehetett volna neki ennél szerencsésebb helyet találni, ha máshol nem, hát a kapu belső peremén. A graffiti tényleg nem a ház bűne, és a koszorút is valószínűleg csak egy tréfás figura dobta fel a zászlórúdra, attól még ugyanúgy, mint a reklámgyűjtőt, ezt is le lehetne szedni.

Visszatérő érzésem, hogy valami szép enyészik itt el szép lassan, észrevétlenül, pedig odafigyeléssel, megfontolt kiadásokkal, na meg némi takarítással az épület ma is méltó lehetne egykori tervezőjéhez. Ha egy szép nyári délutánon a Király utcában sétáltok, nézzétek meg ezt a házat és kukkantsatok be az udvarba is, érdemes.

 

Forrás:

www.nol.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://bpmetropolis.blog.hu/api/trackback/id/tr962670638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása