Budapesten vannak utcák és terek, melyek olyannyira meghökkentik az arrajárót, hogy időbe telik, míg az ember megemészti, amit látott … merthogy maga a látvány alapvetően elborzasztja a csak egy kis esztétikai és szépérzékkel is megáldott városlakót, aki balgán arra számít, hogy egy frissen (na jó, néhány évvel ezelőtt) felújított, egykoron a pesti belváros kereskedelmi központjaként számon tartott utca, nevesül a Király utca, majd valami esztétikus és a szépérzékét simogató, maradandó élménnyel ajándékozza meg. Nos, ez sok esetben meg is valósul, és alapvetően még többször meg is valósulhatna, hiszen a Király utca valóban nagyon sok változáson ment át az elmúlt években: sok épület megújult vagy épp visszanyerte eredeti belvárosi pompáját, és ahogy azt autós és járókelő egyaránt tapasztalja, díszkövet kapott a járda is….Az már természetesen csak költői kérdés, hogy vajon miért is nem lehet összehangolni még egy utcán belül sem a különböző felújítási munkálatokat, miért van az, hogy az újonnan díszburkolatot kapott járdára parkol a sittet szállító platós IFA, ezzel rövid úton tönkretéve a járdát és a díszkövet egyaránt. Itt akár csatlakozhatnék a másik cikkünkhöz is az Erzsébet téri remek technikai újítást illetően, miszerint az összetört követ nem pótoljuk, mert nyilvánvalóan hamarosan újra- újra megtehetnénk, és hát nincs az a költségvetés, amely ezt zökkenőmentesen bírná, hanem egyszerűen lebetonozzuk, úgy igazi tessék-lássék módjára….De talán térjünk is vissza arra a lenyűgöző újításra, mellyel a Király utcában találkozhat az arra járó!

Szerintem sokunknak egészen más elképzelése van a műemlék épületekről, mint amilyen a Király utcában várja az embert. A műemlék szó hallatán/olvastán már önmagában is valami nemes és régi dologra asszociál az ember, arra gondolván, hogy az a bizonyos épület, utca, tér vagy épp városrész olyan értékeket őriz, melyek méltóak az utókor figyelmére, szervesen illeszkednek az adott környezetbe és olyan egyedi kvalitásokkal rendelkeznek, melyek méltán emelik a többi épület, tér, utca vagy városrész fölé. És a legnagyobb baj az, hogy a Király utca pont ilyen hely … lehetne, ha olyan kiváló érzékkel megáldott üzlettulajdonosok, mint a képen látható GSM Házé nem gondolnák úgy, hogy mindenáron haladván a korral egy csodálatos kék-fehér portált varázsolnak közvetlen a házon díszelgő Műemlék feliratú tábla mellé/köré. Hogy a gyengébbek kedvéért még érthetőbb legyen az elnevezés, a dizájnt egy kicsi, ámde frappáns timpanonnal is megdobták, utalva a „ház” jellegre (elvégre a timpanon olyan, mint a háztető, ezt a vak is látja), valamint a hely klasszikus mivoltára, elvégre timpanont legalább egy Nemzeti Múzeum vagy Műcsarnok hord magán ….

A portál elrendezése egyébként is sántít a szó valódi értelmében is, mert egy oldalra zsúfolja a forgalmazott termékek márkáit, melyet kínál. Persze ennek még akár hálát is adhatunk, mert így legalább mindenki számára világossá válik, hogy nem akármilyen hely ez, hanem egy MŰEMLÉK!!!! És bár a tábla hirdeti, hogy az eredetileg klasszicista stílusban épült lakóházat az idők során többször bővítették, átalakították, nem hiszem, hogy e legújabb műremek bármilyen módon is illene elődei sorába. Nem az üzlettel vagy a szolgáltatással van itt a probléma, hanem a tálalással, mint oly sok más esetben. A házat és azt gondolom, hogy egy magára valamit is adó üzletet is megilletne egy olyan portál, mely egyébként sok helyen már régóta megtalálható ugyanebben az utcában is, gondoljunk csak az Arioso nevű csodára, mely hamisítatlanul adja vissza az utca egykori hangulatát, mégis eleget tesz a 21 századi igényeknek. De a GSM Ház sajnos nem ilyen … legalábbis külsőleg biztosan nem. Összességében véve a portál elrendezése igénytelen és kusza, környezetébe sem kivitelezésében, sem színében/hangulatában nem illeszkedik, öncélú és mondjuk ki, csúnya! Igénytelenségében visszataszító és vásárlásra egyáltalán nem csalogató, semmiféle bizalmat nem kelt az emberben. Kár, hogy ennyire mindegy egy üzlettulajdonosnak, hogy miként kínálja portékáját!

Természetesen az már más kérdés, hogy ki volt az, aki mindezt ilyen formában jóváhagyta egy olyan házon, melyet műemlékként (elvileg!) a törvény is véd és kiemelt bánásmódban részesít. Ahogy lebontani sem lehet csak úgy (melyre sajnos szintén láttunk már jónéhány példát!), úgy azt is nyilván (?) törvény szabályozza, hogy milyen jellegű portál kerülhet kialakításra az épületen ….

Végezetül pedig hadd jegyezzem meg, hogy önmagában szégyene Budapestnek, hogy védett épületek ilyen állapotban várják sorsuk jobbra fordulását, addig pedig mindenki azt és úgy kezd vele, ahogy kénye-kedve diktálja. Ha szeretnénk, hogy Budapest valóban visszanyerje azt a hírnevét és megbecsülését, melyet oly sokszor emlegetnek városvédők, építészek, művészek és politikusok, akkor ilyen, talán aprónak tűnő dolgokkal is kezdhetnénk, mint egy szép portál, egy igényes üzlet kialakítása, vagy akár egy műemlékház megfelelő állagmegóvása.

A bejegyzés trackback címe:

https://bpmetropolis.blog.hu/api/trackback/id/tr652608018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása