_Manka 2011.03.22. 19:33

Trópus Pesten

Van a Bajcsy-Zsilinszky úton, közel az Arany János utcai metrómegállóhoz egy különös hely, egy kis trópus Pesten. 'Pálma Gyümölcssziget', hirdeti a büszke cégér, és aki ezen felül még szereti a vizuális megerősítést, annak ott a gyönyörű, valódi műpálma, pontosabban egy műanyag cserépbe rögzített banánfa. Persze, szigorúan kikötve, nehogy elvigye a belvároson gyakran végigsöprő trópusi szél vagy netán egy banánfára vágyakozó honpolgár.

Szeretném leszögezni, hogy nem az üzlet nevéből szeretnék viccet csinálni, mert nincs abban semmi rossz, ha egy kis egzotikum kerül a szemünk elé a banánon és ananászon kívül, a gondom a megvalósítással van; a dizájnnal, vagyis annak a hiányával; a sehol meg nem jelenő, ergo a vásárolni vágyó számára nem létező kínálattal, ami egy zöldség-gyümölcs üzlet esetében elég nagy gond. Csúnya és igénytelen megoldás a nálunk sajnos olyan nagyon elterjedt, de esztétikailag elfogadhatatlan boka-zokni effektus, vagyis az, hogy egy épület csak szemmagasságig van kifestve, épp olyan színűre, ami az adott üzlettulajdonos ízlésének megfelel, ám a legtöbb esetben sem a kérdéses házzal, sem pedig annak környezetével nincs összhangban. Lehangoló a járólappal kirakott lépcső és házfal, illetve a gigantikus, nagyon piros és természetesen pálmákkal dekorált 'Nyitva' felirat. Végül pedig ott vannak az egymásra rakott műanyag rekeszek és a lépcső alján elhelyezett hamutartó, mely utóbbi persze kizárólag az üzletben dolgozók „kényelmét” szolgálja. Kész szerencse, hogy kínálat híján nincs mit összefüstölni....

Az elénk táruló kép tehát kaotikus, kusza, minden ízlést és koncepciót nélkülöz. Pedig az üzletben és a hozzá tartozó portálban jóval több lehetőég rejlik annál, mint amit mutat. Ha megnézzük a talán kirakatként is funkcionáló ablakot (ami egyébként nagy betűkkel hirdeti a napi friss zöldség-gyümölcs kínálatot!), az előtte elhelyezett, nyilván a kínálatot felvonultatni hivatott állványt és megpróbáljuk elképzelni, hogy tele van szebbnél szebb, finomabbnál finomabb gyümölccsel és zöldséggel, ha meghagyjuk a banánfát a Pálmaháznak és az egészséges életmód jelképének számító finomságok mellől kiiktatjuk a hamutartót, egész gusztusos kis portált kaphatnunk. Az üdítő márkát hirdető cégér sajnos adott, az már más kérdés, hogy épp ilyen kell-e ide.

Ez a portál sajnos tipikus esete annak, amikor ízlés és adottság messze elkerüli egymást. Talán érdemes lenne szem előtt tartani, hogy a kevesebb néha több. ...

A bejegyzés trackback címe:

https://bpmetropolis.blog.hu/api/trackback/id/tr832760325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása