Folytatás:

Persze a belváros mindig csodás, és csak azért mert már láttuk, még nem kihagyható a Mariahilfer, és a Kärtner.

A Mariahilfer egyik kis mellékutcájában bukkantunk egy második világháborús légvédelmi toronyra, melynek (lebontás helyett) egészen meglepő funkciót találtak: tropicarium lett belőle.

Egy másik kis utcában található a Hofmobiliendepot, azaz bútormúzeum, amit már többen ajánlottak.

Itt a császári dinasztiák minden fontosabb és épen maradt bútora fellelhető és megtekinthető. Megtaláltuk I. Ferenc József falikárpitba szövött jelmondatát is, amiről már korábban is esett szó.

De nemcsak antik, hanem modern bútorok is vannak, és autentikusan berendezett enteriőrök.

Nem sokkal arrébb, a Kärtner Strassén éppen a burkolat-felújítási munkálatok zajlottak – érdemes egy pillantást vetni a burkolólapok méretére, különös tekintettel azok vastagságára. (ezek nem fognak elpattanni, mint nálunk a Király utcában)

Az egyik Kärtnerről nyíló utcácskában található a Loos American Bar, és fogadni mernék, hogy remek fekvése ellenére nem sokan láttátok még. Adolf Loos tervezte, az 1900-as évek elején ezt a különleges hangulatú kis bárt. Igazi tér-idő utazása lehet annak, aki ide betér, Bécsből egy pillanatra a századelő New Yorkjába fog csöppenni. 

Nyár derekán a városháza előtt filmfesztivált rendeznek, elsősorban zenei témában. A belépés ingyenes, kitűnő koncert és balettfilmeket vetítenek (nem a fárasztó fajtából) és hogy ne maradjunk éhen, nemzetek konyhája van, ahol a szabadtéri jelleg ellenére porcelántányérokból ehetünk, és üvegpohárból ihatunk – újabb jópont. 

És ha már zenénél tartunk, íme egy felvétel egy utcazenészről, aki nálunk szokatlan alázattal és eleganciával játszott, hallgassátok meg Ti is! (és ha tudjátok, mit játszik, írjátok meg, mert nagyon érdekelne!) :-)

 

Forrás:

www.architectsjournal.co.uk

A bejegyzés trackback címe:

https://bpmetropolis.blog.hu/api/trackback/id/tr903257429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása