Panka_ 2011.05.31. 15:05

Zöld ház

A házfal színe nem egyszerű dolog.

A legnagyobb gondot talán az jelenti, hogy a belvárosi házak zömét, magántulajdon lévén, a tulajdonosok tartják karban, közöttük csak ritkán akad hozzáértő – építész, képző- vagy iparművész – aki az épület korából, stílusából, és már meglévő felületeiből (pl. kő, csempeburkolat) kiindulva megfelelő színkombinációkat tudna a tulajdonostársaknak ajánlani. Szomorú azt látni, hogy egy-egy belvárosi társasház lakói – a ház tartalékait felhasználva ilyen nagy kiadásra szánják magukat, majd rossz ötletek és döntések eredményeképpen a homlokzat megújul ugyan, de a színe és összhatása ronda, giccses, vagy csak simán unalmas. Az épület szépsége nem érvényesül, erejét veszti. A szerencsétlen színválasztás nemcsak a lakóházak esetében gond, hanem olyan épületeknél is, ahol üzlet van, vagy valamilyen egyéb tevékenység folyik. Ez esetben sokszor a korábban is említett „zoknieffektus” fordul elő, amikor a földszintet felújítják/lefestik (mindegy is, milyen színűre), a felette lévő szinteken azonban marad a régi lepukkant állapot.

Talán mert épen maradt műemlékeink zöme barokk – a sárga, mint a pompa színe került be a magyar köztudatba. Az igazán szép ház természetszerűleg sárga, lehetőleg zöld vagy fehér nyílászárókkal. Sajnos olyan épületeknél is alkalmazzák, ahol egyáltalán nem passzol, például bauhaus házaknál előszeretettel.

Kevés kivételtől eltekintve, szerintem általánosságban elmondható, hogy ha már bizonytalanok vagyunk, a ház fala fehér legyen vagy szürke, esetleg valamilyen natúr – krémes árnyalat, ezzel nem lehet nagyon melléfogni.

Szerencsére vannak üdítő kivételek, ahol szokatlan színt vagy színkombinációt használnak, és mégis jól. Pont ilyet láttunk a Paulay Ede utcában, a Pécsi Bőrgyár egykori épületét, melyet az aktuális tulajdonos rendkívül szépen újíttatott fel. Bátor színválasztás a zöld, és ez egy egészen kifinomult árnyalat, kiemeli a natúr kő és a fekete vas szépségét. A pasztell sárga ablakperemek barátságosabbá teszik az épületet, egyben oldják az épület szigorát. Színekben, formákban és anyagokban is szépen találkozik a városi polgári házak szépsége az ipari építészet korai elemeivel, az épület teljes erejében tündököl.

A bejegyzés trackback címe:

https://bpmetropolis.blog.hu/api/trackback/id/tr672945262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása