Az internet rohamos fejlődésének következtében az emberek felcserélik majd a könyvet a számítógép képernyőjére, és könyvesbolt helyett a világhálón szerzik majd be a legújabb olvasnivalót, a hagyományos, régimódi könyvesboltok pedig lehúzhatják a rolót … hangzott a jóslat a kilencvenes évek második felétől, és lássuk be, van benne valami igazság. Az internet valóban minden téren hódít, így a könyvek világa sem maradhat ki azon területek közül, melyek új módon jelennek meg életünkben. Van azonban valami, ami sosem változik, amely egy webes áruházhoz sem mérhető, és talán még az összehasonlítás gondolata is szentségtörésnek minősül: ez pedig a könyvesbolt, méghozzá nem is akármelyik, hanem egy olyan igazi, régimódi könyvesbolt. Budapesten az elmúlt években szerencsére nagyon sok könyvesbolt, könyvesház nyitotta meg kapuit, és szerencsére a legtöbbjük tükrözi azt a vágyat, mely valamilyen módon újra megteremti azt a világot, melyet könyvekhez, az olvasáshoz kötünk. Ilyen világot teremt az Atlantisz könyvesbolt is a Király utca elején, az Anker házban.

Az üzlet portálja visszafogott és igényes, így az, akit csak egy kicsit is vonz a könyvek világa (és az is akit talán egyáltalán nem) nem mehet el mellette anélkül, hogy meg ne állna és meg ne csodálná azt. Az elénk táruló kép egységes és szépen elrendezett, tükrözi az utca valamikori hangulatát és stílusában is pontosan illik a házhoz, melyben helyet kapott. Az üzletet keretező nagy fekete táblák arany betűkkel hirdetik a kínálatot, nem hivalkodóan, csak épp annyira, hogy arra a járókelő időben felfigyeljen, az pedig már csak a könyvesboltba betérő olvasni vágyó vagy épp csak nézelődő jutalma, hogy a belső kialakítás is a külső igényességet tükrözi, ugyanazt az visszafogott eleganciát viseli magán, mint az utcai portál.

Az Atlantisz könyvesbolt szép példája annak a törekvésnek, mely ízlésesen próbálja megóvni azt, amit a múlt örökségként hagyott ránk, és igényesen vegyíti azt a kornak megfelelő tartalommal, hogy megfeleljen a 21. század kihívásainak. Jó lenne még több ilyet látni!

A bejegyzés trackback címe:

https://bpmetropolis.blog.hu/api/trackback/id/tr642652767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2011.02.12. 09:02:17

Végre valami ízléses portál. Mint amúgy a Király utca egyre inkább - nagyon jó hely kezd lenni. A komplett Kossuth Lajos utcának így kellene kinéznie, mint ez a bolt.
süti beállítások módosítása